30 October 2013

Wedding Review #1 : Akad Nikah Outfit

Assalamualaikum wbt...

Dah lama sangat kot mendiamkan diri. ;p

Sorry sangat2 nina lambat reply email, tak reply comment korang semua. Apela nina ni kan, suruh sangat email kalau nak tanya ape2, tapi lambat reply plak. Ampunnnn. Hari tu email nina kena block sebab nina lupa password, semalam baru okey email tu. Dan baru nina sedar ramai sangat yang email nina. huhuk Sori ye korang. Kite jawab dalam entry ni ye :)

Sebenarnya dulu nina cakap nina tunggu picture dari OPdan nina dah pun dapat album tu sebulan selepas majlis. Cepat giler kan?  sekarang mood nak review my wedding dah datang. hehe Tak lengkap rasanya blog ni kalau nina tak bagi review about wedding nina yang dah berlangsung 7 bulan yang lepas. Dah 7 bulan hokehhhh... hehe Alhamdulillah, so far semuanya sangat indah :)

So, jom kita mulakan review yang pertama iaitu, Baju Akad Nikah. Since sangattttt ramai tanya nina berapa cost nak buat baju akad nikah nina, beli kain ape, berapa meter, dan macam2 soalan lagi. Yela nina dulu pun macam korang, asyik google sana sini cari idea nak buat baju akad nikah sendiri. Ni nina decide nak buat satu entry untuk rujukan semua b2b. :). Hopefully entry ni membantu korang okey.

1) Baju Akad Nikah

Nina pernah story dulu, nina just nak pakai sesimple yang mungkin on that day. Nina akad nikah pagi 23.03.2013, dan akan bersanding pada hari yang sama. So nina akan pakai outfit akad nikah tu sekejap je pun. Nina plan nak buat baju kurung moden dengan kain yang flowy.

Tailor yang buat baju akad nikah nina adalah Winnie. Winnie ni memang terer bab menjahit baju kahwin ni. Dia jugak ada menyediakan servis ukiran henna, pelamin, baju pengantin pun banyak sangat kat tempat dia. Semuanya cantik2 :) Nina terfikir untuk tempah kat dia sebab dulu2 nina pernah sekali tempah baju Kurung Moden kat Winnie dan hasilnya sangat memuaskan hati.

Nina mintak Winnie buat baju kurung moden zip belakang, Leher bulat, dan ada button kecil kat pergelangan tangan. Design bawah baju pun nina mintak buat macam bentuk half moon melengkung ke dalam. Untuk kain nina buat kain flowy. Dan nina sengaja request kat Winnie untuk buat longgar. Masa fitting bila baju dah siap, Nina try pakai depan Winnie, dia kata kalau ketat sikit lagi cantik tapi nina taknak. huhu Sebab nak pakai masa akad nikah kan. Nina taknak ketat2. :)

Bajet untuk baju akad nikah nina takla mahal sangat pun. Kalau di bandingkan dengan sewa, nina rasa lebih kurang macam ni jugak harganya. Plus yang ni dapat kat nina terus dan boleh pakai bila2 masa je kan :)

- Kain chiffon 5 Meter ( Salem Aziz K. Trg )                          - RM 10.90 x 5  = RM 54.50
- Kain Satin ( Lining baju dan kain) 3.5 M ( Kamdar K. Trg)  - RM 9.00 x 3.5 = RM 31.50
- Lace 2M  (Kedai bunga Riben, Jalan Tar)                            - RM 33.00 x 2  = RM 66.00
- 4 jenis manik                                                                                                  = RM 8.00
-Workmanship( Winnie )                                                                                  = RM 180.00
- Patch lace & Manik                                                                                       - No cost (jahit sendiri je )

Total Damage                                                                                                 = RM 340

Harga upah baju kurung moden dengan lining tu Winnie charga RM 180. Tu harga lebih kurang 9 bulan yang lepas. Harga sekarang nina tak sure. Yang berminat nak tempah dengan Winnie, nanti nina bagi contact no dan alamat kedai dia ye. Kat bandar Kuala Terengganu ni je. Mana2 b2b Terengganu yang teringin nak tempah Winnie, kalau boleh bagitahu dia awal2. Atleast nanti korang ade masa nak fitting dan patch lace. Winnie pon boleh patch lace untuk korang, tapi price mahal cket la kot. Macam nina, nina jahit sendiri. Nak jimat katakan. hehe

Sebelum ambik baju tu dengan Winnie, nina dah decide dah nak letak manik kaler ape. Disebabkan baju nina warna baby pink and nina dah beli lace silver, so nina ambik warna baby blue and baby pink untuk manik. Taknak terlampau terang sebab nak feeling2 warna pastel gitu. ;p
So hasilnya amat memuaskan hati. Even simple, but i like it to the max ! :)

Cute button.. Nina suka sangat button kat pergelangan tangan tu :)


Nina susun lace macam ni. Letak atas baju dan pinkan guna peniti. Bila dah agak ada balance untuk veil, baru nina potong. Sama jugak untuk part lengan, nina tanda.. Biler dah agak2 cukup, baru nina potong :) So alhamdulillah memang  cukup 2 M untuk patch kat baju, lengan and veil.

Cara jahit plak, nina jelujur je...

 In the making...
Kau mampu jahit lace pakai kaki? muehehehe ;p
 The beadings.... Half way.. Tak siap lagi masa ni..

 Tadaaaaa.... Dah siap. Basuh and jemur. hehe masa ni bangga giler kot tengok baju sendiri.

Dan ini hasilnya untuk full dress...


Nina try pilih picture yang menampakkan keseluruhan baju ye..






Close up picture detail patch lace. Manik tu nina tabur secara rawak je...:)

Pic ni agak kabur sebab pakai camera phone je. Tapi nina nak tunjuk kain yang flowy tu :)


 Alhamdulillah. I love it.. Penat lelah jahit lace and manik berbaloi biler tengok hasil. hihi Cun tak? :P Korang cakap tak cun siap hokeh. HAHA !

Hopefully terjawab semua pertanyaan korang yang ade email nina, komen and tanya kt FB.. Nanti lepas ni insyaAllah nina akan review mende lain plak. Maybe make up, OP, baju sanding, Swordbarrel and lain2. Nina review satu2 k. Sorry sebab tak sempat nak blogwalking. Nanti dah ade mase free, nina jenguk korang2 yang ade tinggalkan komen. :)

*****

Alamat Winnie :

Pusat Jahitan & Baju Pengantin
50-F, 1st Floor, Jalan Tok Lam,
20100 Kuala Terenggganu
Terengganu
Tel : 019-921 4242

20 September 2013

Allah itu Sebaik-baik Perancang



" Aku merancang, namun ku percaya Allah itu sebaik-baik perancang..

Dan selalu ku fikir sesuatu yang ku rasakan 'baik' itu perlu berlaku..

Tapi hakikatnya Allah tahu jika ianya berlaku, ianya bukanlah yang terbaik untukku.. 

Siapalah aku untuk melawan kehendakNya.. 

Sedangkan diri ini hanyalah pinjaman sementara di dunia.."


08 May 2013

I Dont Want To Miss A Thing, Babe...



I could stay awake just to hear you breathing

Watch you smile while you are sleeping
While you're far away and dreaming
I could spend my life in this sweet surrender
I could stay lost in this moment forever
Where every moment spent with you is a moment I treasure



Don't want to close my eyes
I don't want to fall asleep
Cause I'd miss you babe
And I don't want to miss a thing
Cause even when I dream of you
The sweetest dream will never do
I'd still miss you babe
And I don't want to miss a thing



Lying close to you feeling your heart beating
And I'm wondering what you're dreaming
Wondering if it's me you're seeing
Then I kiss your eyes
And thank God we're together
I just want to stay with you in this moment forever
Forever and ever



I don't want to close my eyes
I don't want to fall asleep
Cause I'd miss you babe
And I don't want to miss a thing
Cause even when I dream of you
The sweetest dream will never do
I'd still miss you babe
And I don't want to miss a thing



I don't want to miss one smile
I don't want to miss one kiss
I just want to be with you
Right here with you, just like this
I just want to hold you close
Feel your heart so close to mine
And just stay here in this moment
For all the rest of time



Rindunya kat suami. Rindu sangat2. Today 8 Mei 2013, means dah genap sebulan nina dan suami berjauhan. Rindu sangat2 pada dia. Rindu gelak tawa suami yang suka sangat menyakat nina, suka usik2 nina, kadang2  terngiang2 di fikiran ni. Rindu suasana masa kami bersama dulu. Rindu suasana perhentian. Di mana banyak masa nina spend dengan suami. Banyak mende yang kami share together. Too much that i cannot explain now. Sungguh nina bahagia. Alhamdulillah, nilah orang kata nikmat alam perkahwinan. One thing yang nina nak share, masa malam pertama selepas suami pegi kuching, nina macam hilang arah. Rasa rindu, rasa nak nangis sebab tiba2 suami takde kat sebelah. Lagi2 time sleep..

Alam yang nina lalui sekarang ni cukup indah sebab banyak perkara baru yang nina tahu pasal suami. Its very interesting. Nak explore banyak mende yang sebelum ni kami tak tahu. Dan sebagai isteri, nina kena alert apa yang suami nak. Takleh abaikan :p 

2 hari lagi nina nak jumpa suami. Nina fly ke kuching for a week. Sangat excited, perasaan tu membuak2 rindu. 

Ya Allah, terima kasih kerana mengurniakan perasaan rindu ini pada dia yang halal untukku. 
Terima kasih kerana memberikan imam yang terbaik untuk diri ini. 
Sungguh aku bahagia.. 
Jadikanlah kami insan yang sentiasa bersyukur...
dan Engkau halakanlah perjalanan kami ke jalan yang  benar...
Jadikanlah ku isteri yang di kasihi.. 
Isteri yang solehah.. 
dan permata berharga untuk suami. Insya Allah... 

23 April 2013

Sebulan Yang Indah :)

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah hari ini 23 April 2013, bermakna genap sebulan usia perkahwinan kami :). 
Sebulan yang sangat indah dan terlalu banyak kenangan manis....
Sebulan yang banyak mengajar diri ini erti sebuah perkongsian hidup dan tanggungjawab seorang isteri.... 
Hari demi hari ku belajar mengenali suami, belajar untuk menjadi isteri yang sempurna... 
Doa dan syukur ku panjatkan pada Allah kerana memberikanku pelengkap hidup, 
imamku dan teman yang terbaik...
Semoga jodoh kami kekal berpanjangan hingga hujung nyawa.♥
 ILYSM suamiku, Hazuan bin Joha...



04 April 2013

huehue nina datanggggggg

Assalamualaikum wbt...

alhamdulillah.... im mrs juanina now ;) majlis kenduri kedua pihak dah setel, sori xsempat update, tgu free cket nina update byk2 k. rinduuuuuu sgt kt korg sume, hope b2b mac dah setel dgn jayanya. :)

mood now :


alamk... pic xleh upload. huehue

mood skrg ni sdg dgr desiran ombak. hihi

nnt update lg. miiizzz korngggg :)

17 March 2013

Majlis Raikan Cinta, Juan & Nina

Assalamualaikum wbt...

Walimatul Urus

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..

Pinang dikacip, Sirih dijunjung, 
Janji diikat tanda berkenan,
Sunah diikut adat disanjung,
Impian dan hajat kini disempurnakan.

Beserta kesyukuran kehadrat Illahi, kami mempersilakan Tuan/Puan/Cik/ Sahabat handai ke Majlis Perkahwinan kami

NORNINA SYAKINA BINTI MAT JALIL & HAZUAN BIN JOHA

Majlis Pengantin Perempuan :

Tarikh : 23.03.2013 ( Sabtu )
Alamat : Kampung Gemuroh, Tepoh
21060 Kuala Terengganu

Majlis Pengantin Lelaki :

Tarikh : 30.03.2013 ( Sabtu )
Alamat : Kampung Tengah, Ulu Cheka,
27030 Jerantut, Pahang

Inai dijari nampak berseri,
bersatu kasih raja sehari,
Undangan kami setulus hati,
Harap sudi datang menyeri,
Terima kasih daripada kami raja sehari.

Nina jemput semuaaaa yang berkelapangan utk hadir ke majlis nina. Kepada kawan2 blogger yang mahukan kad, bg alamat ye, kalo sempat nina pos. Sebab nina betul2 xde mase nak update blog. Hari2 sibuk sbb nina ngn mak je urus semua. 5 hari lagi, mmg all out. Yang tinggal skrg nak fokus gubahan hantaran je lagi. Bab doorgift dah setel dah, dah packing dah. Ni jap lagi nak g maybank buat Cek untuk wang hantaran, juan plak alhamdulillah dah balik hari jumaat. Semalam kitorang seharian beli kamera, beli tab untuk hantaran pe sume. Last minit punye plan ada rezeki lebih. Alhamdulillah.. Baju bertandang pun dah fitting semalam. InsyaAllah semua baju boleh pick up hari Rabu.


Rabu khamis nina dah start cuti, sampai lah 8.4. lame kan? hehe xpe, cuti nina banyak lagi. Untuk blogger yang wedding Mac same dgn nina, atau awal lagi, nina nak wish Selamat Pengantin Baru, Semoga bahagia hingga hujung nyawa. Jangan kelam kabut, buat persiapan last minit dgn senyuman. Macam nina ni, even rase byk lagi tak buat, tapi tetap cool. haha 


Hari ni hari ke3 miss P datang, nasib baik mood nina dah ok. Kalau masa hari pertama tu, memang nina tension sampai nangis. 1st time nangis sbb stress nak setel wed preps, kesnye nina g ASB nak kuarkan duit, tapi ASB asyikkk kaunter tutup. So nina rase give up je, terus nangis. hahah xde motip kan.. hihi

ALhamdulillah sume mende berjalan lancar, xde masalah. Yang last minit tu biaselah kan. Anything nina review later kalau sempat. Kalau xsempat, tunggu after majlis k. Hope korang boleh doakan majlis nina berjalan lancar, yang penting akad nikahnye. InsyaAllah :)


02 March 2013

20 hari lagi ~

Assalamualaikum wbt...


Bismillahirrohmanirrohim…

Tinggal 20 hari je lagi akan bertukar status. Nak kata berdebar  tu belum lagi. Sebab kat dalam kepala nina ni tengah pikir macam2 kot. Progress setakat hari ni meh kita tengok apa yang belum setel dan apa yang dah setel. Perkara2 berbangkit setakat ni adalah seperti berikut.


1) Kad Undangan
Mak dah nak start hantar kad undangan pada jiran2 next week. Untuk print sampul kad undangan masih dalam proses printing, hari khamis last week sempat print beberapa keping je sebab nak balik cepat ( buat kat ofis so takut plak duk sorang2 lps office hour, hehe). Alamat kawan2 untuk pos kad jemputan pun dah siap gunting dan tempek kat sampul.  Pakai paper cutter yang kat ofis punye so memang cepat la. ;p Setem belum beli lagi, sebab nina ingat nak g pejabat pos dulu Tanya berapa sen untuk kad undangan.

2)Baju Akad Nikah + Veil
DIY baju akad nikah dah setel, tinggal part Veil aje. Veil dah potong dan dah hantar kelim tepi, lace dah patch dah dekat veil, cuma nak touch up dengan manik je. ( oh nina janji nak share kan, nanti dlu ye kawan2, huhu buat masa skrg xsempat lagi nak review. Jgn bosan dgn nina eh. Macehhh ;p

3)Baju Sanding
Belum siap lagi, but nina trust kat De Idaman, hope dia pun takkan khianati kita kan. Maybe 2 weeks before date nina, nina akan pergi butik dia untuk bagi kad undangan dan last discussion. Actually haritu dah discuss pun pasal harga pe sume. So dah dapat final price dah. Tapi saje je nak g follow up. hehe

4)Baju Sambut Menantu
Belum pilih lagi kat De Idaman. Sebab haritu dia kata banyak baju baru yang orang buat untuk kenduri CNY awal bulan haritu, so dia kata maybe 15hb macam tu baju baru banyak masuk di butik. Hope nina boleh g dan pilih. Yang ni xde prob kot sebab sume baju kat butik de idaman cun2 dan ekslusif J

5)Doorgift
Last weekend nina g kuantan. AKak2 suruh nina beli terus gula2 apa semua untuk letak dalam doorgift. So gula2 dan jajan dan beli dah. Dah cukup kot. Sekarang nina ada kat Kuantan lagi, borong kerepek, dalam 6 guni kot beli. Nanti balik kena packing, nasib baik ade sealer pinjam yang kawan akak punya. Kalau tak, jenuh la nak pakai lilin, hehE

6)Gubahan hantaran
Macam yang nina cakap, gubahan nina akan pakai bekas yang nina beli masa tuning hari tu. Sebab bekas tu still elok. Masa kat Cowboy last weekend nina dah beli jugak bunga untuk gubahan. Warna apa? Jeng jeng jeng. Takleh bagitau sekarang tak surprise. Hehe wait ea…. Tadi pegi cari bunga baby breath kat Era Nona K. Trg. Nasib baik jumpa. Banyak sangat last2 nina beli yang ni. Cantik x? hihi baik korang cakap cantik kalo x nina hempuk… haha


7) Kasut hantaran dan sutera
Kasut hantaran plan nak g beli jap lagi kat ECM, kuantan. Mana2 yang ada nina ambik jela..Dah last minit, hope ada yang nina suka. Baju sutera pun dah beli dah last week kat Pasar Payang :)

Erm borang nikah dah siap, dah g ambik kat pejabat agama, nanti just kena bagi pada tok kadi.  Veil untuk ketiga2 majlis dah ada, sebab 2 tu butik provide, akad nikah dah DIY, cuma untuk tudung kat dalam je nina masih keliru nak pakai macam mana. Kebanyakan B2b suka pakai shawl untuk majlis akad nikah kan? nina pun nak pakai shawl gak la. hehe  Hope sesuai dgn muka bulat cam nina ni..

borang kebenaran berkahwin nina :)

20 hari sebelum majlis ni nina memang banyak mende nak kena buat. Siap buat list lagi dalam hp. nak tengok x? hehe jap jap nina tunjuk...


ni yang last week punya. Setiap hari ada bertambah dan ada berkurang. Nina buat macam ni sebab takut nina lupa. Actually nina memnag ada buku kecil yang nina bawa ke mana2 aje, kecuali g makan.. Semua harga yang butik bagi, harga photog sume nina rekod sebab kadang2 kita bukannya akan ingat semua mende yang kita booking 3 bulan lepas. So langkah terbaik kena rekod. 

Nina sekarang jarang sangat luang masa untuk blog ni :( nak blogwalking pun susah, kadang2 sempat baca 2,3 blog je. Then sori ea kalo nina jarang luang masa untuk kawan2 kat sini. Nanti dah setel wedding, boleh la tarik nafas lega. 

Ok la, nanti sambung lagi. Nak siap2 g ECM nih. Kpd b2b Mac macam nina, good luck ea kawan2.  Nina wish the best. Jangan pening2 tau :) byeee..*hugsss*



23 February 2013

Psssttt Rahsia Kecantikan, mesti Baca !!


*sticky post*
*please scroll down for new entry*

Assalamualaikum wbt...

Sejak sejak nak kahwin ni, nina dah semakin obses dengan penjagaan kulit muka. Tak kira la ape pun, semua nina try. Sape kat sini yang tak nak kulit putih mulus, tegang, xde kedut dan licin bak kulit telor? ce angkat tangan nina nak tengok... Semua nak kulit yang cantik bukan? Ke ade jugak taknak kulit cantik? hehe

Nina percaya dalam usia nina sekarang ni nina memerlukan sesuatu untuk membantu kulit supaya kekal sihat dan segar. Licin dan yang paling penting kulit x berkedut. Nina ade resdung, kadang2 kalau makan seafood je rase gatal je kulit muka ni. Rasa nak tenyeh2 je hidung.

So nina gigih cari supplement untuk kulit. Dan masa nina tengah2 mencari collagen yang sesuai tu, ada cleaner kat ofis nina bagitahu satu produk. Kalau nina sebut korang mesti kenal. Cleaner tu bagitahu yang kawan dia mengamalkan collagen ni. Kawan dia ada masalah kulit yang boleh di katakan teruk jugak la. Dia ada jeragat, macam tompok tompok hitam kat hidung dan pipi. Tompok tu besar sangat tau, kat hidung. Nina kenal la sebab kawan dia tu cleaner jugak, satu bangunan dengan tempat nina keje. Dan nina penah tengok kulit cleaner tu, sangat different masa sebelum dia amalkan collagen ni dengan selepas dia amalkan collagen ni. Memang tompok2 kat hidung dia dah semakin pudar... Serius nina tak tipu tau. Nina perasan sebab nina sendiri always jumpa akak cleaner tu, tapi malu nak tanye dia makan apa. huehuehue

Guess what, dalam 1 bulan lebih je dah nampak kesan yang drastik.

Korang tahu tak collagen ape?







Nak tahu tak?








Betul nak tahu ni?







Scroll down...









Cket lagi...


















Lagi...


















hehe.. ;p













Pure Marine Collagen.
 Atau lebih di kenali sebagai Rumpai Laut Collagen.

Dan nina memang jenis tak percaya selagi nina tak try sendiri, so nina pun beli jugak Collagen Rumpai Laut ni dengan akak cleaner tu. Korang percaya tak, resdung nina dah hilang ! Dan kulit pun tegang je, rase licin sangat2. Nina memang puas hati sangat2..PMC (Pure Marine Collagen ) ni sebenarnya banyak khasiat. Boleh merawat masalah kulit dan macam2 lagi.
Jom kita tengok kebaikan PMC ni..

 Kebaikan Kolagen Asli dari Rumpai Laut Kering
-Melaraskan BERAT BADAN dan HORMON,
-Peningkatan PAYUDARA
-Anti-bakteria,
-Membuang TOKSIN
-Menghilangkan SEMBELIT
-Mengurangkan tekanan darah tinggi dan hypotension
-MENCANTIKKAN KULIT,
-MELICIN dan MENEGANGKAN kulit serta PAYUDARA (anti penuaan)
-Memulihara sel-sel kulit mati (JERAWAT)
-Menormalkan fungsi kelenjar tiroid
-Memperbaiki masalah KULIT dan RAMBUT,
-mengurangkan KEDUTAN, TEMPAT HITAM, SELULIT DAN JERAWAT juga RESDUNG
-Membantu meningkatkan METABOLISME
-Meningkatkan fungsi stomatch
-Membantu menghapuskan nefritis(radang buah pinggang), Arthritis (sendi tulang), basal
-Menguatkan saluran darah, mengurangkan penyakit sendi, kecacatan kolagen, darah
badan dan purpura haemorrhagica
-Meningkatkan PEREDARAN DARAH, dingin dan mencegah sakit bahu
-Berkesan bagi orang-orang yang telah sarcoma atau TUMOR
-SLIM UP abdomen dan PUNGGUNG anda, melembutkan kulit dan mengurangkan sakit pinggang
-Mencegah ANEMIA
-Mampu meningkatkan penghasilan susu ibu


 Woowwww banyaknya kebaikan PMC ni..Macam tak percaya kan? Tapi inilah hasil dari khazanah laut. :)

Macam mana nak guna PMC ni?Korang mesti tak tahu kan macam mana nak guna. Nina mase mule2 dulu pun blur jugak. Tapi setelah nina mendengar penerangan terperinci, nina pun faham dah. Senang aje, meh nina bagitahu.

♥ Kaedah Penyediaan PMC
1. Basuh 100 gram kolagen mentah, ramas2 seperti basuh beras 5-6 kali
2. Rendam kolagen mentah yang telah dibasuh semalaman.
3. Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali; toskan
4. Campur dengan 2.5 liter air kosong ke dalam periuk untuk direbus
(kalau nak keras mcm agar2 kurangkan sikit air)
5. Selepas mendidih biarkan ia sejuk sebelum ditapis & diletakkan ke dalam bekas, simpan dalam peti ais (stok untuk 4 minggu) – simpan segumpal kolagen mentah sisa dr tapisan tadi (seperti agar2) dalam bekas bertutup ke dalam peti ais untuk dijadikan masker


*Satu tips untuk korang yang rasa2 macam takut xleh nak telan PMC ni yang xde rase ape2, cuma berbau sedikit, korang campurkan PMC ni dengan sedikit sunquick sebelum di sejukkan dalam peti ais. Nanti bila makan pagi tu, rase best je, bau oren sunquick :)

PMC ni kita kena makan sebaik-baiknya sebelum sarapan pagi atau sebelum masuk tidur. Ambil PMC ni dari dalam peti ais dan makan 3 sudu besar. Sebelum makan tu, baca la selawat dan Bismillah dulu tau :)

Selain dari makan, PMC ni boleh jugak buat masker. Yeaaaa. boleh buat masker jugakkkkk... Cara-cara buat masker plak korang kan dah simpan tadi segumpal collagen mentah sisa dari tapisan tu, cuci muka dan sapu masker pada wajah rata - rata gitu. Biarkan selama 15 minit atau pun semalaman. Pagi esok bangun tu cuci bersih2 yea. Kulit muka akan rase tegang sangat.. Rasa fresh dan licinnnnnnnn...

Selain dari makan dan buat masker muka, boleh jugak buat masker untuk payudara. Betul ni, caranya sama jugak, sebelum tido sapu masker keliling payudara tu, fungsinya untuk menegangkan payudara. takyah guna bra push up lagi nanti, korang2 yang nak kahwin tu mesti suka kan. Nina pun sama, suka tau tengok tutttt tegang lepas sapu PMC ni. hehe. Awwww malu lak... ;p Dont worry, ni kita share antara gegurls je k.

PMC ni memang terkenal dengan kebaikannya. Memang ramai dah yang tahu keberkesanan PMC nih. So kat sini mana2 b2b / ex b2b yang NAK CANTIK, NAK SIHAT, NAK KULIT TEGANG, NAK JAGA KECANTIKAN, why not you all try PMC ni? Gerenti tak menyesallll punye. Nina just nak share dengan korang sebab nina sayang korang semua. Kita cantik same2 meh?

Rumpai laut ni penah masuk dalam BH tau. Ce korang tengok artikel ni.


Tak percaya lagi? 

PMC ni penah masuk nona jugak... Tengok apa kata Lufya Omar. Dia dah makan PMC ni dah 4 tahun lebih okey... Patut la kulit dia cantikkkk mulusss je...



 PMC yang masih basah....


 Proses pengeringan...
Dah kering pun :)

Dan berita baik untuk kawan2 b2b semua, nina akan tolong korang dapatkan PMC ni. PMC ni ada 2 gred sebenarnya. Gred AA  warna kuning & Gred AAA warna ungu. Yang mana bagus? dah tentulah gred AAA warna ungu. So nina syorkan korang makan yang Warna ungu tu.

Nina boleh tolong poskan kat korang dengan harga RM 14 untuk 100 gram. Postage RM 6 semenanjung, rm 8 sabah sarawak. 100 gram ni tahan untuk satu bulan :)

Kalau ada yang berminat nak try Pure Marine COllagen ni boleh email kat nina : inabuchuk@yahoo.com. Nina just nak tolong kawan2 b2b untuk merasai PMC ni sendiri. Tak Try tak tahu :)


20 February 2013

Kad Kahwin Dah Siap ! ;)

Assalamualaikum wbt...

Perihal kat kahwin ni sebenarnya dulu2 nina cakap nak DIY kan. Lepastu juan macam tak percaya plak akan kemampuan nina. Nina ni bukannye boleh kalau orang tak percaya, terus rasa tawar hati nak buat. Terus xde mood sebab nanti kalau tak jadi akan di persalahkan. haha pandai kan, padahal dah memang malas. ;p Untung mana2 b2b yang gigih DIY kad kahwin. Nina tak dapat la.. Maybe boleh DIY kad kahwin untuk adik nanti, mane tahu kan. Tunjuk bakat masa tu plak. hihi

So nina tempah dengan kadlawo.com. Nina ambik pakej 1000 pcs kad kahwin, 1000 pcs tq tags, dapat free 2 wedding signage dan nina ambik 2 bunting...

Meh nina tempek cket kad kahwin yang dah siap last week. So far memang nina puas hati sangat2..

 See my name? ;)

 1000 pcs kad kahwin :)

Sampul warna putih..

Macam tak percaya plak dah dapat kad kahwin sendiri. Juan plak yang excited lebih. Dia siap nak invite kawan2 kat FB lagi, tapi nina cakap awal lagi la. hehe. Excited punye pasal. Oh ye, kad ni kami bahagi 2. So nina akan dapat separuh, juan dapat separuh. Hari2 duk tengok je kad kahwin. Sampai satu kad tu renyuk nina belek. hehe tido kad kahwin, bangun kad kahwin. Alahai cian nina ye dok? hihi

Nanti nina buat invitation rasmi keyh. ni just tempek2 dlu. hehe ;)

30 hari lagi....

16 February 2013

My Dream Wedding Cake

Assalamualaikum wbt...

Ni entry bergambar ye. Saje nak cuci mata tengok gambar cake. Actually nina tengah pilih design cake and colour cake wedding nina nanti. Sebab nina mintak mak sedara buatkan. Nasib baik dia nak buat, kalau tak jenuh nina nak order kat orang lain. Jom cuci mata sambil berangan. hehe















Yang manakah idaman kalbu? Kalau tanya nina, nina nak SEMUA ! HAHA !
Semua cantik kan? Sampai tak tahu nak yang macam mane. COlour Maybe pink putih. Entah la. Tengah pikir2 ni, huhu ANy suggestion? hihi

Wedding Monogram

Assalamualaikum wbt...

Dah lama nina try nak buat wedding monogram nih. Dan malam ni dah jadi dah. ;p

Kelakar kan lagi sebulan lebih nak kawin baru nina buat monogram. Sebenarnya ada cerita di sebalik monogram ni. Ceritanya macam ni, masa nina ambik kad kahwin last week, nina tengok sampul kad kahwin tu kosong, macam tak bermaya. Nina terfikir untuk buat something kat sampul tu dan akhirnya monogram ni terhasil...

Yeahhh nina nak print monogram ni kat sampul kad kahwin. Meh nina tempek cket Official Monogram nina.


Walaupun ianya biasa2 je, tapi nina still suka. hehe.

 Nina nak sambung DIY untuk guest book, sampul kad kahwin, props & etc ni. Amboi banyak kan. Dulu2 masa 2,3 bulan sebelum wedding sibuk uruskan vendor, now dah setel banyak mende, kita fokus kat DIY plak. Hope sempat la kan. Oh ye untuk baju akad nikah dah siap patch lace and manik, nanti nina tunjuk. Sabar ye u ollss... hehe ;)

P/s : banyak yg nina ckp nk review, tapi still tak buat. Tak sempat, nnti ade mase nina janji akan tunaikan. One more things, thanks pd sape2 yang komen dan maaf kalau nina lambat reply, then pd new followers, thanks jugak sebab follow nina. Really appreciate it. Apalah ada pd blog nina yang merepek ni kan. btw ade mase, nanti nina blogwalking ye. * Hugs*

12 February 2013

Idea : Wedding Shoes Deco

Assalamualaikum wbt...


 OMG...kena ambik pic camni. mau menonggeng my OP nanti. hehehe Sori Meng. :P


Waahhhhh. love it. Cantik tak? ;)