06 September 2012

Wed Preps : Design Baju Akad Nikah Nina

Assalamualaikum wbt..

Tengok tajuk pun dah gerun kan. ekeke. Bajet i nak design sendiri ke? hihi Memang takla. Bercakap mengenai baju akad nikah, nina dah decide nak yang simple, xcrowded and warna pastel. Act nina suka warna putih sebab warna putih memang sinonim dengan warna baju akad nikah pengantin, nampak lebih suci. Juan setuju aje dengan nina. Tapi memandangkan baju bersanding kemungkinan nya warna putih jugak, so nina decide xpela kalau nina tukar warna lain untuk persalinan akad nikah. Nina suggest kat Juan warna Grey, Soft Pink & jugak cream. Design adalah Kurung Moden untuk nina & Baju Melayu Cekak Musang untuk Juan. Juan xde masalah sebab masa bertunang dulu nina ada bagi sampin yang berwarna putih dan ada benang warna warni. Kiranya pakai warna apapun nampak match :)

Design Pilihan hati :

 Simple Kurung Moden. :). Is it peach colour?

Warna Cream :)

 Ohhh putih lagi lawa...Stunning Scha !

 Putih lagi...

dan lagi.....

 Soft Pink ke Pink belacan ni ek? Tunjuk picture ni kat Juan, terus die berkenan nak warna ni and design ni. :) Nampak suci je kan....


 Dann....






Dan...



 




Dan...










Dan.....




















 
 Dan nina tetap sukakan warna ini! DONE. i already make decision. Kenapakah warna ini begitu menawan kalbuku? Ohhh melted...

The decision is Kurung Moden. Tapi nina nak mintak pendapat B2b sekalian, material ape ye untuk design baju kurung moden yang macam kat atas ni? Chiffon kan? Ke lycra? Please please... huhu Really need the info, material apa dan berapa meter untuk dapatkan kain flowy beserta dengan lining. Lining nya still chiffon kan? Ohh buntu. (T_T')  Tolong nina ek? ;)

21 comments:

  1. wah sama la pilihan kita..tapi saya guna kaler soft purple..hari tue ada tanya tailor dia kata kain tue silk chifon pastue kena guna dalam 7-8 meter kalau nak flowy lagi tambah lah lagi meter..rasanya lining mesti satin sbb kalau linen chifon gak akan nampak jarang..rasanya la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab xnak crowded sgt berdesign bagai, simple je ambik kurung moden. Oh same ea? xsbr nk tgu bju awk siap. hehe Silk Chiffon + lining satin kan? okey2...tqvm ye cikblueberry ! ;)

      Delete
  2. Material Crepe pun ok..xyh lining..chiffon kna lining plak..klu kain flowy biasa lbih 2meter, 4 5m..not sure y tu kena tye taylor..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tqvm puan mila. tula, kalo chiffon kne lining. nnt nina nk try tgk material crepe tu mcm mne... hehe kalo sesuai, blh buat. xyah lining dh kn. hehe tq dear :)

      Delete
  3. cantik kan coursemate kte..hehe :p
    kain chiffon rasenye..
    tp nina jgn beli chiffon silk sbb lembut sgt2 ssh nak jahit..cari je chiffon biase mcm nk buat lining tu tp yg lembut la kan ;)
    lining boleh je guna kain lain selain chiffon macam satin silk ke tapi terbalikkan satin tu kalau xnak effect kilat ;)satin silk lg lembut dr satin biasa n tak panas ;)
    baju standard 2m dh cukup kot..kain mybe dlm 4m sbb nk buat flowy kan ;)
    ape2 pun nina bincang dgn tailor ;) hehe
    ni setakat yg kte tau je ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. coursemate ciksusu? wowww xsngka. mmg cantik giler... tula kalo ambik chiffon silk, nanti msti tailor charge lebih sbb ssh nk jahit.
      lg satu nina plan nk jahit sndiri lace tu, nnt xpsl2 mgamuk sbb jahit ats bju lembut. hehe
      ciksusu, kalo satin silk tu x di tbalikkan, mmg npk berkilat sgt eh?
      lgi satu baju nye pn material chiffon jgk la kn? tqvm dear sbb bg pndapat yg sgt bguna.. hihi ;)

      Delete
    2. a'ah satu kelas tp jrg tegur sbb dia budak sangat pandai ;)
      4 flat every sem..huhu
      malu nk tegur tp dia baik je :p
      hehe
      satin silk tak kilat sgt sbb masa tunang kte pon pakai satin silk buat alas baju tng ;)
      baju chiffon jugak la kot, ikut la taste nina cmne ;)
      kot2 nk cmpur2 ke baju lain kain lain :p

      Delete
  4. tantek yer....chaiyoook..byk masa lg... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi tq suria. awk dh lps fasa utk buat bju n tempah bju kn? semoga selamat semua nye tau :)

      Delete
  5. komfem memang cantik sangat! nice choice :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq cik bie. nina pun harap menjadi design ni. hehe :D

      Delete
  6. kalau pegi jakel dorang akan advise kite. cakap je nak colour ape.macam diani utk nikah beli kain kat jakel je. senang nak cari baju melayu nak match sekali. nway, cantik sgt colour pink belacan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. diani... mahal x kat jakel ? ngeh3... pengantin budjet cm nina ni mmg berkire.. hehe bju nikah diani pon lawa aritu. hehe bkenan tgk veil pnjg wne merah tu. hikhik

      Delete
  7. baju no 2 tu cantik sgt..heheh...ade bunga2 kat dada die..

    i folo u k..:)

    ReplyDelete
  8. a'ah.suke yg no.2!!! cantekk

    tp kLW pkai Lace(especially jenis yg Lembut) xseswai tarok bunge 3D yg berat

    BTW, saye br foLLow awak.saLam knal

    free, visit/foLLow La ye
    sya-orked.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. design yg last tu cantik!nice n simple..tp beads tu pn nak gak ke..kalo nk beads,kena survey2 kt jakel/gulatis/nagoya segala bagai..sbb banyak design beads yang kadang2 cantik,tp material kain x cantik.so experience saya sbg ex-b2b yg dh 16 hari ni;p, saya advise awk pegi kedai kain tu,cari design beads yang minat..mostly yg ada beads,kainnya silk chiffon.mcm kes saya,saya buat kurung moden gak.beli silk chiffon yg dh siap2 ada beads+lining satin..kain lak saya guna material plain chiffon+lining satin..kain plain leh buat flowy!=))

    ReplyDelete
  10. yg last tu. sangatttttttt CANTIK! Alahai..... cantiknye.....
    Tengok... kan dh berangan lagi... huhu

    ReplyDelete
  11. Canteks, simple n sweet sgt yg last tu...sy pn tgh survey2 gak...huhu...

    ReplyDelete
  12. Tudung nikah untuk disewa :)
    http://izahafizahcome.blogspot.com/2013/07/tudung-nikah-untuk-disewa.html

    ReplyDelete
  13. ekk mang cantik. 1st 1st tgk mang tu yg tkena d hati. .. design n kaler nya sgt ssuai. .

    ReplyDelete

Dont Forget To Leave A Comment ya? Thanks You So Much ! ;)